Decorative Materials
Scroll to top

Ahşap Kompozit Deck Nedir?

Ahşap Kompozit Deck; ahşap tozu (talaş) ve plastik PVC, PE ya da HDPE ve %5 ila %10 arasında değişen oranda kimyasal bileşim karışımından ekstrüzyon yöntemiyle elde edilmektedir. Ürünün, ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ile çekiciliği artmakta ve insan tabiatına uygun bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle gıda üretim ve tüketiminin söz konusu olduğu alanlarda ahşabın uyumu tartışılmazdır. Bu noktada ahşap kompozit ürün ahşaba çok önemli bir alternatif olmaktadır. Ahşap gibi görünen, plastikle dayanıklılığı artırılmış ve dış mekanlarda ahşabın maruz kaldığı dezavantajları da (su, nem, yosun, küf, çürüme, yanma vb) ortadan kaldıran bir ürün olarak ortaya çıkmaktadır.
Yaygın kullanım alanı vardır. Çöp kutuları için örneğin görsel estetik şık bir üründür. İçinde ahşap olması ve ahşap görünümlü olması ürünün çekiciliğini artırmakta, insan ruhuna uygun huzurlu bir malzeme olarak ortaya çıkmaktadır. 2015 yılına doğru profillerin hammaddesi olarak da kullanılarak pencere doğrama yapımında da gündeme gelmesi ve bunun yaygınlaşması öngörülmektedir.

Genel Özellikleri:

Ağaç keserek değil marangozhanelerden temin edilen talaşlarla imal edilirler.
Sudan ve güneşten etkilenmezler, küflenme yapmazlar. Dayanıklı, sağlam, yosun tutmaz, çevre dostu, geri dönüşümlü, doğal ve sıcak görünümlüdürler. Ultra viyole ışınlarına karşı da dayanıklıdırlar.
Montajı kolaydır, aside karşı dirençlidirler.
Bakım ve boya gerektirmez (istenirse verniklenebilir ya da boyanabilir)
Anti-bakteriyeldir.
Kıymıklanma olmaz.

Avantajları:

Ahşap Plastik Kompozit ürünler, aşınmaya, çürümeye, iskele kurdu gibi böceklenmelere karşı yüksek dayanıklılık gösterir. İçerisine su almadığı için bileşiminde bulunan ağaç liflerine suyun nüfuz etmesini engeller. Şekil verilebilir, kesilebilir, ağaç için kullanılan tüm alet ve makinelerle uyum sağlar. Geri dönüşümlü ürünlerden imal edildiği için sürdürülebilir bir ürün olarak kabul edilmiştir. Ürün ömrünü tamamladıktan sonra, beton gibi nihai ürünlere de hammadde olabilirler. Ağaca göre önemli avantajlarından birisi de, istenilen biçime ve forma girebilmesi; bu anlamda endüstriyel ürünler üretebilmektedir. Bu ürünlere yay, S, oval, tam daire, çeyrek daire, asimetrik geometrik şekiller verilebilmektedir.
Ahşap Kompozit ürünler bakım gerektirmez, üzerine ağaç yağı, vernik gibi uygulamalar yapılmasına ve boyaya ihtiyaç duymaz; istenilen renkte üretimi yapılabilir.

Ahşap Kompozit Deck İçin Alternatif Ağaç Türleri:

Ahşap Kompozit, ahşabın doğallığı, sıcaklığı ve konforu ile HDPE’nin olağanüstü gücünü birleştirerek hiçbir özelliğini kaybetmeden yıllarca kullanabileceğiniz kompozit bir zemin döşemesidir. Ülkemizde doğal ahşap kullanıcılarının en çok şikâyet ettikleri konu, ahşabın bakım zorluğu ve sıklığıdır. Ahşap Kompozit ürünler sizlere bu zorlukları yaşatmaz, çünkü özel bir bakım gerektirmez.

TEAK

Teak ağacı, dünyada sadece uzak doğuda yetişen ve Türkiye’nin de ithal ettiği ağaçlardan biridir. Estetik bütünlüğü tamamlaması ve yağlı, mumlu yapısı sayesinde yarattığı yüzey ile su geçirmezlik katsayısını yükseltmek suretiyle ahşabın suya karşı korunmasını sağlar. Suya dayanıklıdır; rengi de çok güzeldir. Bakım gerektirmez. Mantar, çürüme ve böceklenme gibi etkiler görülmez. Bu açılardan dünyanın en değerli ağacıdır. Tüm bu özelliklerinin neticesinde decking için lüks sınıf sayılabilecek bir alternatiftir.

IROKO

Iroko, Teak ağacına alternatif olarak kullanılmaktadır. Teak ağacı denilerek ya da Afrika teaki denilerek de piyasada satılan İroko ağacı, kesinlikle teak ailesinden değildir. Bununla beraber genel olarak teak ağacının kullanıldığı her yerde Iroko da kullanılabilmektedir. Ancak kullanımın uzun ömürlü olabilmesi için ağacın gerekli bakımları zamanında yapılmalıdır. Bu anlamda bakım gerektiren bir ağaçtır. Bununla beraber Türkiye’de Decking için en çok kullanılan ağaç IROKO ‘dur. Bakımı için şeffaf yağ ve pigmentli yağlar mevcuttur.

IPE

İrokodan biraz daha sert bir ağaçtır. Karo deck 50×50 cm, m2 civarındadır. Bunların dışında, kafelerin zemininde çoğunlukla sıradan çam ya da lareks kullanılır.
Dış zeminlerde kullanılabilecek alternatifler:
Ahşap – Ağaç (%100 ahşap, %100 ağaç),
Ahşap Kompozit- WPC (%50 ahşap talaşı, %40 PVC ya da PE ve %10 kimyasal),
Plastik (%100 plastik).

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün