Decorative Materials
Scroll to top

Doğal ve Sentetik Yer Döşemeleri Nedir?

Doğal ve sentetik yer döşemeleri, doğal malzemelerden yapılabileceği gibi sentetik malzemelerden de üretilebilir.

Doğal Malzemelerden Üretilen Yer Döşemeleri

Bambu: Son derece kuvvetli bitkilerin kabuğundan kesilip, ince şeritler halinde bir araya getirilir. Oldukça dayanıklı bir zemin kaplamasıdır. Gerekli bakımları yapıldığı taktirde kullanımı konusunda bir sorun yaratmaz.
Jüt: Sürdürülebilir bir kaynaktır. Üretimi, Hindistan ve Çin’den sağlanır. Dayanıklılığı yüksektir. Dokulu bir ürün elde edilir.
Sisal: Meksika, Doğu Afrika ve Brezilya’da yetişen Agav (kaktüs) bitkisinin olgun yapraklarından elde edilir. Doğal olmasına karşın, en sert elyaflardan biridir. Ancak dokusu, bu sertliğine rağmen oldukça yumuşaktır.
Deniz otu: Vietnam ve Çin’de yetişen tropikal sazlardan elde edilir. Bu kaplama türünün tercih edilmesindeki sebepler arasında; ince ve doğal olarak yetişen bu bitkilerin, renk yelpazesinin geniş seçeneği bulunuyor.
Muz: İpeksi bir şekilde yetişen bu bitki kaynağının saplarından ve yapraklarından elde edilir.
Yer döşemelerinde kullanılan diğer doğal malzemeler de şunlardır; kenevir, ipek, keten, pamuk, yün…
Doğal (organik) malzemelerden üretilmiş ve kaliteli bir zemin kaplaması alırken, organik olarak üretildiğini belirten bir ibarenin bulunmasına dikkat edin. Bu ibare, üretim sırasında toksik kimyasalların bulunmadığının göstergesidir. Bazı üreticiler, organik malzemelerin yanında, koruyucu maddeler de kullanabiliyor. Ürünün ömrünü uzatmak ve aşınmasını geciktirmek adına kullanılan bu kimyasallar için de herhangi bir ibare bulunup bulunmadığına dikkat etmeniz gerekiyor. Ürünlerinizi organik olarak seçmeniz, artan çevre sorunlarının önüne geçilmesini ve daha sağlıklı bir ev ortamında yaşanmasını sağlar.

Sentetik (Yapay) Yer Döşemeleri Hakkında:

Doğal yer döşemelerinin yanında sentetik malzemelerden üretilen seçenekler de bulunur. Günümüzde en çok kullanılan döşeme malzemeleri; naylon, polipropilen, polyester ve akrilikten üretilen modellerdir. Bu sentetik malzemeler daha fazla dayanıklılık ve esneklik sağlamasının yanında birçok dezavantajı da beraberinde getirir.
Naylon: Nem emilimi sağlamadığı için kullanım açısından oldukça tercih edilen bir türdür. Ancak bazı dış etkenlerden dolayı solma ya da işlevini yitirme gibi durumlar söz konusu olabilir.
Polipropilen: Naylon ile gelen sorunların birçoğunu çözüme kavuşturur. Ancak aşınma durumunun bu üründe de önüne geçilememiştir.
Polyester: Polipropilene benzer. Renk solmasına eğilimlidir ve sentetik bir yapısı olduğunu belli eder.
Akrilik: Yün benzeri bir elyaftır da denilebilir. Oldukça yanıcıdır ve çok düşük bir aşınma direncine sahiptir.
Genel olarak bakmamız gerekirse, sentetik yer döşemesi seçimleri kötü bir tercih olabilir. Doğal malzemelerden yapılan yer döşemeleri, kullanılabilirlik açısından daha iyi seçenekledir.

Doğal ve sentetik yer döşemeleri hakkında ayrıntılı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün