Decorative Materials
Scroll to top

Suni Deri Kaplama Nedir?

Suni deri kaplama uygulamasının birçok kullanım alanı ve doğal deriyle aynı oranda avantajları vardır.

Üretimi, bez, non-wonen, kuagüle vb. zeminler üzerine poliüretan (PÜ), polivinilklorit (PVC) kaplanması suretiyle üretilir.

PU (Poliüretan) Kaplama Suni Deriler

Suni deri kullanım kolaylıklarından dolayı son zamanlarda en çok tercih edilen kaplama türü haline gelmiştir. Suni deri imalatında PU maddesinden üretilen kaplamalar, diğer PVC kaplamalarına oranla yüksek fiyatlı imal edilir. Daha pahalı olmasının sebebi ise, suni derinin nefes alabilen bir yapıya sahip olması ve yumuşak bir hissiyat bırakmasıdır. Ayrıca, üzerinde kullanılan teknik ve doku bakımından da gerçek derinin yapısına oldukça benzer özellikleri vardır. Suni olarak üretilmelerine rağmen, sağlıklı ve ekolojik olmaları da yanında getirdiği avantajlardan yalnızca bazılarıdır.
PU kaplama olarak üretilen suni deri ürünler, giyim, mont ve ayakkabı üretiminde kullanılmasının yanında ev ve ofislerde, mobilya alanında, döşeme uygulamalarında da sıklıkla ve gönül rahatlığıyla kullanılmaktadır.

PVC (Polivinilklorit) Kaplama Suni Deriler

Yaygınlaşmış olan bu sektörün ilk uygulamalarında PVC kaplama türü sıklıkla kullanılmıştır. PU kaplamanın suni deri ürünlerine oranla daha az maliyetli olmasından dolayı, epey geniş bir kullanım alanına yayılmıştır.
Kullanımı sağlanabilen yerler, ev ve ofis döşemelerinde, ayakkabı, dış giyim, çanta ve oto döşeme gibi daha birçok farklı kullanım alanında kendini göstermektedir.
Suni Deri Kaplama Bakımı Nasıl Yapılır?
Suni deri temizliği sırasında kesinlikle çamaşır suyu ya da çeşitli kimyevi solventler (gaz, benzin, mazot, tiner, aseton) kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler deriye zarar verir ve ömrünü kısaltır, renginde solma ya da dokusunda bozulma yapar. Bu nedenle kimyasal kullanımından kaçınılmalıdır.
PVC kaplama suni derilerde kesinlikle kuru temizleme yapılmaması gerekir.
PU kaplamalı suni deriler ise kuru temizlemeye nispeten daha uygun ürünlerdir. En yüksek 30 derece sıcaklıktaki bir su ile ve elde yıkanma yöntemiyle ya da nemli bez yardımı ile silinerek temizlenmelidir.

Suni Deri Kaplama Kullanımı İçin Gerekli Teknik Bilgiler

Uygulama Tüyoları
Ürünün uygulanması esnasında ya da bulunduğu ortamda, herhangi bir sıcaklık unsuru söz konusuysa, bu sıcaklık 80-90oC’yi geçmemelidir. Yüksek sıcaklıklar suni deride desen kaybı, kırışıklık ve sarkma gibi deformasyonlara yol açabilir. Üretim esnasında bir tavlama işlemi söz konusuysa, bu işlem kimyevi malzemelerle değil saf su ile yapılmalıdır.
Suni Deri Yapışma Testi
Üründen 150×30 milimetre oranında bir parça kesilir.
Yapıştırma işleminde kullanılacak olan malzeme, kesilen numuneye uygulanır ve 20 dakika kurumas süresinin ardından, 65-75oC arasında ısıtılır ve parça ikiye katlanarak deri yüzeyi birbirine yapıştırılır. Yüzeylerin birbirinden kolay ayrılabilmesi adına, iki uçta da 25 milimetrelik pay oranı bırakılır. Yapıştırılan suni deri preslenir. 30 dakika soğumaya bırakıldıktan sonra, pay bırakılan uçlar yardımıyla açılır.
Ayrılma şekline göre silme uygulaması;
Yüzeylerin birbirinden ayrılması esnasında yapıştırıcı, bir yüzeyden kalkıp diğer tarafa geçiyorsa; suni deri kaplamasında silerek uygulama yapılması gerektiğinin göstergesidir. Silme işleminin bir bez ve doğru silme suyu yardımı ile yapılması en iyi temizleme yöntemidir.
Eğer, yüzeylerin ayrılması esnasında suni deri parçalanıyorsa ya da bezinden ayrılıyorsa; bu üründe temizleme işlemini yapılmasına gerek yoktur. Yalnızca kuru bir bez yardımı ile ve yumuşak hareketlerle toz alma eylemi yapılabilir.

Yapıştırıcı Kullanımı

Solvent bazlı yapıştırıcının fazla uygulanması, suni deri ile alt bezi arasındaki laminasyonda bozulma olmasına sebep verebilir. Yapıştırıcı azami miktarda ve size verilen kullanım talimatlarına uygun bir oranda kullanılmalıdır.

Suni Derinin Kullanımı

Tozlu, nemli ve doğrudan güneş ışığı alan mekânlarda kullanılmamasına dikkat ediniz.
Kaplama ürününü, herhangi bir ısı kaynağının yanında ya da yakınında bulundurmayınız.
Ürüne değebilecek sıcak malzemelerin temasından kaçınınız.
Kaplama ürününü kesici ve delici aletlerden uzak tutunuz.
Kimyasallar ürünlerin bulunduğu ortamlarda suni deri kaplaması uygulamayınız ya da suni deri ürünlerin üzerinde kimyasal madde kullanmayınız.

Suni Deri Kaplama Uygulamasının Tarihi

Suni Deri Kaplama Nedir?

Hammadde ve üretim sanayisinde sağlanan imkanlar sonucu, son 10 yılda deri yerine; çoğunlukla kullanılmaya başlanan suni deri imalatında PU ve PVC kullanılmaya başlanmıştır.
PU ürünler PVC ürünlere oranla pahalı olmakla beraber, daha sıhhi ve ekolojik olmaları, nefes alabilirlilik, yumuşaklık, teknik değerler ve görünüm yönlerinden doğal deriye çok yakın özellikler taşımaları nedeniyle tercih edilmektedir. PU kaplama suni deri ürünleri; ev ve ofis döşeme, mont, kaban, pantolon, gömlek ve bunun gibi birçok giyim ve ayakkabı alanlarında tercih edilmektedir.

Suni Deri Kaplama Hakkındaki Genel Özellikler

Suni deri ilk olarak 1400’lü yıllarda Çinlilerin balmumuna daldırılmış kumaştan şemsiye yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Daha sonra “Direkt Kaplama” olarak isimlendirilip uygulamaya başlanmıştır.

Kumaşın tamamiyle farklı bir malzemeyle kaplanarak/birleştirilerek daha iyi bir işlev sunma fikri böyle oluşmuştur. Bugün kullandığımız PVC ve PU gibi polimerlerin atası 1839 yılında Goodyear tarafından üretilmiştir ve Goodyear, kükürtle vulkanize edilmiş kauçuk olan Libonit’i üretmiştir. Fakat o yıllarda henüz polimer kavramı ortaya atılmadığı için 1900’lü yıllarda İtalya’da Direkt Kaplama işlemiyle mezure üretilmiştir. Takip eden yıllarda 1. Dünya Savaşı esnasında Almanlar ilk U-Boat modelini üretmiştir fakat üretilen sistem dış etkenlere karşı son derece dayanıksızdır.

1920-1930 yılları arasında Alman kimyacı H. Staudinger “Makromolekül” hipotezini ortaya attı ve deneysel olarak ispatlamıştır. İşte bu tarihten sonra polimer kimyası dünyada bir devrim niteliğinde olmuştur.1960’lı yıllarda kumaş ve plastik özelliklerini aynı anda içeren bir yapıdan bahsedilmeye başlanmıştır; yüzey, doğal deri efekti verirken sağlamlığını kumaş sağlamıştır. Bu yıllarda “Transfer Kaplama” ortaya çıkmıştır ve ek olarak o yıllarda kullanılan transfer kağıtları en fazla 100 ºC’ye kadar dayananabiliyordu. Teknolojinin ve malzeme bilgisinin gelişimiyle suni deri uygulamaları bugünkü halini almıştır.

tarihinde yayınlandı.
Önceki Ürün
Sonraki Ürün