Decorative Materials
Scroll to top

Mobilya Kaplamaları

Mobilya Kaplama Nedir?

Mobilya kaplama; genel bir tanım itibariyle, üretilen mobilyanın kumaş, suni deri, ahşap, HPL Kompakt Laminat vb. malzemelerle kaplanarak mobilyanın yüzey kalitesini iyileştirmek, elastikiyet kazandırmak ve iki farklı ürünü harmanlayarak yepyeni bir estetik görüntü oluşturmak amacıyla levha yüzeylerin döşenmesine denir. Mobilya kaplama teknikleri ve malzemeleri, bilindik özelliklerinden çok az denecek kadar az kayıplarla günümüze kadar ulaşmışlardır.

Sürekli ilerleyen ve gelişen teknoloji sayesinde,  döşeme malzeme ve tekniklerinde de olumlu yönde gelişmeler yaşanmıştır.

Döşeme gereçlerindeki çeşitlerin artması ve mobilya iskeletlerinin yapısal değişimi ile kaplama sektöründe değişik formlarda ürünlerin üretilmesine olanak sağlanmıştır. Ayrıca kaplama çeşitlerinin artması, mobilyaların estetik ve uzun ömürlülük kriterlerine uygun olarak yapılmasını sağlamıştır.

Mobilyacılık alanında kaplama ve döşeme, kullanıcıların evdeki veya ofislerindeki faaliyetlerinin konforunu artırmaya olanak sağlamıştır.

Döşemecilik; oturma, yatma ve dinlenme mobilyaları olarak isimlendirilen koltuk kanepe, divan, sandalye, puf ve yataklarda mobilyanın kullanım amacına bağlı olarak yapılan dolgu ve yüzey kaplama işlemleri ile bu tür mobilyaların rahat bir yapıya kavuşturulmaları ve günün yorgunluğunu atmak, zinde bir güne başlamak için yapılan çalışmalardır.

Son yıllarda ahşap esaslı odun levhaların üretimi çok hızlı bir şekilde artmıştır. Buna paralel olarak levhaların kullanım alanlarını artırmak ve yüzey kalitesini iyileştirmek amacıyla levha yüzeyleri çok çeşitli malzemeler ile kaplanmaktadır. Yüzey kaplama malzemesi olarak çeşitli özelliklerde reçine emdirilmiş α -selüloz kağıtları, diallyl phthalate ile emprenye edilmiş kağıtlar, polyester astarlar, polyester lakeler, çeşitli görünümlü ağaç tekstürü basılmış astarlar, lamine edilmiş levhalar, PCV folyolar, aminoplastlarla kaplanmış vulkanize lifler ve aminoplastlarla kaplanmış kâğıtlar kullanılmaktadır.

Kaplama İşleminin Amacı Nedir?

Yüzey kaplama işleminin başlıca amaçları; laminasyon işlemi sonucu yeni bir malzeme meydana gelmesi, levha ürünlerinin özellikleri muhafaza edilirken aynı zamanda kötü özelliklerin giderilmesi, güçlendirici malzemenin laminasyon içerisinde kullanılmasıdır. Bunun sonucunda mukavemet artımı sağlanması, arzulanan farklı özellikler malzemenin tek başına kullanılması yerine kompozit materyal ile daha ucuza sağlanabilmesidir.

Mobilya Kaplama Çeşitleri Ve Kullanım Alanları Nedir?

Mobilya kaplaması denilince akla birçok malzeme gelmektedir. Tasarımda uçsuz bucaksız seçenek sağlayan, üstün nitelikli ve çağdaş bir ürün olan mobilya yüzey kaplama ürünleri, ülkemizde mimarlar ve tasarımcılar ile ürünü kullananların gün geçtikçe artan ölçülerde ilgi ve beğenisini çekmektedir. Moda anlayışına bağlı olarak birçok yerde kullanılabilen yüzey kaplama malzemelerinin çeşitliliği ve kullanımı hızla artmaktadır.

En popüler ve sıklıkla kullanılan deri, kumaş, ahşap veya farklı materyaller ile imal edilmiş ithal mobilya kaplama çeşitleri;

1- HPL Kompakt Laminat Mobilya Kaplamaları

2- Interrior Film Kaplama

3- Kumaş Mobilya Kaplamaları

4- Suni Deri Mobilya Kaplamaları

5- Ahşap Mobilya Kaplamalar:

  •       Doğal Ahşap Mobilya Kaplama
  •       Endüstriyel Ahşap Mobilya Kaplamaları
  •       Renklendirilmiş Doğal Ahşap Mobilya Kaplamaları
  •       İthal Laminat Ahşap Mobilya Kaplamaları
  •       Laminat Üstü İthal Mobilya Kaplama

Şeklinde sıralanabilir.

Mobilya kaplama malzemesinin kullanımı, küçük bireysel mülklerden kamuya ait büyük sosyal ve resmi tesislere kadar uzanmaktadır. Yaşam alanlarında, merdiven, pencere, kapılar, dolaplar, havuz kenarları ve akla gelebilecek her alanda kaplama yapılabilir. Süsleme ve dekorasyon amacıyla da uygulanabildiği için kaplamanın spesifik olarak belirli kullanım alanlarının yanı sıra hayal gücünüze ve tasarım anlayışınıza da bağlı olarak çeşitlilik gösterebilir.

Mobilya Temizliği İçin İpuçları

Mobilyalarınız çok çeşitli şekil, boyut ve malzemelerde olabilir. Bu nedenle, mobilyanızın nasıl düzgün bir şekilde temiz ve bakımlı tutulacağına karar vermek zor olabilir.

Kanepeler ve sandalyeler gibi birçok mobilya, kumaş kaplama ile yapılmıştır. Kumaş kaplamanın kullanımı çok rahat olmakla birlikte temizlenmesi bir o kadar zor olabilir. Bir kumaş kaplama yüzeyi temizlemenin en iyi yollarından biri elektrikli süpürge kullanmaktır. Bunun yanında kumaş kaplama mobilyalarınızda, birikmiş lekeler bulunuyorsa sorunu çözmek için deneyebileceğiniz birkaç strateji vardır. Beyaz sirke ve su çözeltisi genellikle kumaşlardaki lekeleri gidermede etkilidir. Su ile karıştırılmış ağartıcı olmayan bir deterjan da benzer şekilde etkilidir. Eğer bir leke çıkarıcı solüsyon kullanacaksanız, solüsyonun kumaşa zarar vermesini önlemek için mutlaka bir spot testi yaparak mobilyanızın kumaş kaplamasına zarar vermediğinden emin olmalısınız.

Ahşap mobilyalar için temizlik daha basit bir işlemdir. Toz detarjan çözeltisi veya sadece su ile rahatlıkla temizlik yapabilirsiniz. Bu tür yüzeylerin üzerindeki lekeler için, satın alınan leke sökücüler de etkili olabilir.

Deri kaplama mobilyalar genellikle su, bez veya kağıt havlu kullanılarak da temizlenebilir. Ayrıca, parlaklığı gidermek veya kötü karışıklıkların üstesinden gelmek istiyorsanız, özel deri temizleme losyonları da kullanabilirsiniz. Derinin çizilmesine yol açabilecek sert fırçaların kullanımından ve bastırarak ovma gibi işlemlerden uzak durmak derinin doğal renginin korunması ve çizilmemesi açısından önemlidir.

Mobilya temizliği hakkında hatırlanması gereken önemli şeylerden biri; zamandır.  Temizlemek için ne kadar uzun beklerseniz, temizlenmesi o kadar zor olacaktır. Mobilyalarınızı rutin olarak temizler ve bakımlarını yaparsanız hem uzun ömürlü olacak hem de inatçı lekelerle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

Mobilya Kaplama Fiyatları

Mobilya kaplama fiyatları, kaplama yapacağınız alana ve malzemeye göre değişiklik gösterebilir. Bu yüzden zemin etüdü yapılmadan, konuyla ilgili net bir fiyat vermek pek mümkün olmayabilir. Mobilya kaplama fiyatlarına, bize mail atarak ulaşabilirsiniz. Teska Mimarlık’ın alanında uzman ekibi ve mimarları memnuniyetle ihtiyacınıza özel fiyat teklifi hazırlayacaktır.

Önceki Ürün
Sonraki Ürün